perjantai 22. heinäkuuta 2016

Makkara ranking /Make

Nyt kun tässä on erilaisia EM-kisoja muutenkin ollut niin olisikohan aika pistää makkaratkin järjestykseen. Sanokaa mitä sanotte, mutta kyllä kunnon makkara on parasta evästä kesäkuumalla. Elikkä lähikauppaan, kyrsät koriin, pari keissiä Hiacen perään ja kotona grilli kuumaksi.


Sehän on niin, että näissä makkarahommissa hiiligrilli on ainoa vaihtoehto. Piste. Monennäköistä amatööri puuhastelijaa on kaasugrilliä kehumassa, mutta alan piireissä asiasta ei edes keskustella. Eri asia on sitten, jos hiiligrilliä ei ole saatavissa ja olosuhteet ovat niin äärimmäiset, ettei sellaista voi lähteä hankkimaan (esim. juhannuksena saaressa kännissä). Hyvä makkarahan kestää kyllä puutteelliset valmistamisolosuhteetkin.


Meikäläisen hyväksi havaittu makkara ranking asteikkohan menee näin: 

Mahtava makuelämys
Hyvä
Riittävän hyvä
Just ja just menee (hyvän olusen kanssa)
Jos on ihan pakko
Ei mee alas minkään kanssa

Finaalissa lähtöviivalla odottavat seuraavat kilpailijat:

HK Kabanossi Habanero
Snellmanin Iivari
HK Sininen Lenkki
Snellmanin Eetvartti savupekoni
Atrian Wilhelm currywurst
Kivikylän Huiluntuhti
Saariston palvaamon Tofu nakki


Arviointi:

HK Kabanossi Habanero
Plussat:
+ Aina luotettava maku
+ Napakka koostumus
Miinukset:
- Suutuntuma omaan makuun liian kökköinen
- En suosittele salaattiin
Yleisarvosana: Hyvä

Snellmanin Iivari
Plussat: 
+ Kaareva design miellyttää silmää
Miinukset:
- Nimi tuo mieleen lapsuusvuosilta naapurin sonnin (voisi se olla plussakin)
Yleisarvosana: Hyvä

Hookoon Sininen
Plussat:
+ Tasalaatuinen koostumus, "kun samettia söis"
+ Miehenkin kouraan sopiva muotoilu
+ Optimaalinen suola-rasva suhde
+ Monikäyttöisyys (grilli, uuni, keitot, salaatit, leivän päälle)
+ Maku tuo muistot mieleen (MM -95 nevö forget!)
Miinukset:
- Jään kaipaamaan perhepakkauskokoa
Yleisarvosana: Mahtava makunautinto

Snellmanin Eetvartti Savupekoni
Plussat:
+ Maussa aavistus savustettua pekonia
+ Käsituntuma on kimmoisa
Miinukset:
- Fosfaattia ja kamaraa käytetty säästeliäästi. Selvä miinus.
Yleisarvosana: Hyvä

Atrian Wilhelm currywurst
Plussat:
Ei mainittavaa.
Miinukset:
- Curryn sopivuudesta makkaraan voidaan keskustella
- Kaksoisveet nimessä turhaa hienostelua
- Tuoksussa häivähdys kouluruokalan kanaviillokkia
- Käyttäytyy korkeissa lämpötiloissa levottomasti
- Korkea lihapitoisuus (88%) valtaa ikävästi tilaa rasvalta
Yleisarvosana: Hyvä

Kivikylän Huiluntuhti
Plussat:
+ Rehellinen suomalainen maku puhuttelee
+ Söisin matsissa mukista
Miinukset: 
Ei mainittavaa.
Yleisarvosana: Hyvä

Saariston palvaamon Tofu nakki
Plussat:
Ei mainittavaa.
Miinukset:
- Tuli vahingossa ostoskoriin
- Tarjosin naapurin sheefferille, mutta ei tuntunut uppoavan silläkään puolella aitaa
- En sitten tiedä olisiko grillattuna uponnut paremmin
- Maun perusteella lajittelin pahvinkeräykseen. Sinne upposi.
Yleisarvosana: Ei mee alas minkään kanssa


Makkara rankingin yhteenveto: 

Kilpailu oli tälläkin kertaa äärimmäisen tasainen, mutta voittaja erottui loppupeleissä selvästi, Jo seitsemättä vuotta peräkkäin Hookoon sininen tuli ja dominoi makkarakenttää. Muut kilpailijat jakoivat toisen sijan, paitsi rankingin ulkopuolelle pudonnut Tofu nakki:

1. HK Sininen lenkki
2. (jaettu:) HK Kabanossi Habanero, Snellmanin Iivari, Snellmanin Eetvartti savupekoni, Atrian Wilhelm currywurst ja Kivikylän Huiluntuhti

Karsiutui: Saariston palvaamon Tofu nakki

Yleisesti voidaan todeta, että suomalainen nykymakkaraskene on ilahduttavan korkeatasoinen ja yhä paranemaan päin. Tästä on hyvä jatkaa grillikesää!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti